Fizibilite Etütlerinde Ekonomik Değerlendirme Yöntemleri
Fizibilite sürecindeki “ticari” ve “sosyal” kârlılık değerlendirmesi yaklaşımları kuramsal ve uygulanan açısından incelenmektedir.
İstanbul Metropolü Batısındaki (Küçükçekmece-Silivri-Çatalca Yöresi) Kentsel Gelişme Alanlarının Yer Bilim Verileri
Ülkemizin Jeolojik Araştırma Kurumu olan Genel Müdürlüğümüz, yer altı kaynaklarının araştırılıp, bulunmasının yanı sıra doğal çevrenin tanımlanması ve planlanması konularında yer bilim verileri üretilmek için yapılan çalışmalar çerçevesinde hazırlanmş olan Kurumumuz yayınıdır.
Türkiye Jeotermal Kaynakları Envanteri
Türkiye’deki alanların jeolojisini kaynak ve kuyu bilgilerini, akışkanın kimyasal özelliklerini kullanımlarına ilişkin bilgiler verilmektedir.
Güneş Sistemi Ve Elementler
Günlük yaşantımızda elementleri nasıl kullandığımızı göstermek amacı ile hazırlanmıştır.
Kükürt
Bu kitapta, kükürt madeninin tanımı, ülke ve dünya kükürt yataklarının jeolojisi, arama yöntemleri ve söz konusu kükürt açığının ülke imkanlarıyla kapatıabilmesi önerilerini kapsayan yararlı ve en son bilgiler bulunmaktadır.
Sığ Temellerde Jeoteknik Etüt
Jeoteknik etütleri yapacak olan teknik personele yönelik sığ temellerde yapılması gereken zemin etütlerinin ilkeleri yer almaktadır.
Aster Uydu Verisi Uygulamaları; Türkiye'den Örnekler
Doğal Kaynaklar aralamaları ile doğal afet ve çevre çalışmaları konularında ik temel başlık altında toplanan projenin çok küçük bir parçası olarak Ülkemize ait ASTER uydu verilerinin ve bunların analizlerinden elde edilen örnekler yer almaktadır.
MTA Rezerv/Kaynak Sınıflama Sisteminin Birleşmiş Milletler Sistemine Uyarlanması
Genel Müdürlüğümüzde uygulanan tarih ve tanımlamaların uluslararası rezev/kaynak sınıflama sisteminde kullanılan terim ver tanımlamalarla uyumlu hale getirildiği konusu yer almaktadır.
Marmara Denizi Aktif Tektonizmasının Sismik Yansıma Ve Derinlik Verileri İle İncelenmesi
Eser Kuzey Anadolu Fay Alanı’nın Marmara Denizi içindeki aktif yapısal unsurların belirlenmesi üzerinedir. Beş bölümden oluşan eserde verilerin toplanmasında aktif fay haritasının oluşturulmasına kadar aşamalar anlatılmıştır.
Monografi’nin ilk bölümünde Ege Gerilim Sistemi, Kuzey Anadolu Fayı ve KAF’ın Marmara Denizi içindeki devamı için önerilen modeller, ikinci kısmında bu çalışmada kullanılan çok kanallı sismik yansıma, tek kanallı sismk yansıma, çok ışınlı derinlik, saçılma, yandan taramalı sonar ve yüksek frekanslı, chip verileri anlatılmış, üçüncü kısımda ise çok kanallı ve tek kanallı sismik yansıma verilerine uygulanan veri işlen aşamaları ayrıntılı verilmiş, dördüncü kısımda da tüm verilerin sonuçları Marmara Denizi’nin aktif tektonizmasının belirlenmesine yönelik konular verilmektedir
Türkiye Linyit Envanteri
Türkiye Linyit Envanteri adlı eser 371 sayfadan ibaret kuşe kağıda,renkli 2010 yılı baskısıdır. Eserde Türkiye’de illerin kömür oluşumları ve haritası kömür sahalarının jeolojisi,jeoloji haritaları, kömürün özellikleri,rezevleri yer almaktadır.
Türkiye’de İçme Suyunda Flor ve Etkileri
Adlı eser 2010 yılı baskısı,100 sayfa renkli,Yerbilimleri ve Kültür Serisi-9 olarak basılmıştır. Eserde;
Türkiye’de İnsan Kaynaklı(Antropojenik)Unsurlar ve Çevresel Etkileri
Yerbilimleri ve kültür Serisi -7 2010 yılı yayını,286 sayfa,renkli kuşe baskıdır. Eserde;
Madencilikte Rezerv Hesaplama Yöntemleri
Eğitim Serisi No:36 olarak 37 sf. ve 2005 yılı baskıdır. Eserde Rezerv hesaplama yöntemleriyle ilgili geleneksel yöntemler ,Jeoistatifij yöntem yoğunluklu ve tenör hesaplamaları yer almaktadır.
Türkiye Tersiyer Kömürlerinin Özellikleri
402 sf olup kitaba Türkiye deki kömürün jeolojisi ,kimyasal analizleri ,teknolojik testleri ile rezervler ve kulların alanları verilmektedir.
Fizibilite Etütlerinde Ekonomik Değerlendirme Yöntemleri
Eğitim Serisi 37 olarak 2004 yılında basılmış 85 sf.dır ve 11 ek yer almaktadır. Eserde Ticari karlılık değerlendirmesi yöntemleri,ulusal ekonomi arasından proje değerlenditme ölçütleri sosyal karlılık değerlendirmesi yöntemlerinden bahsedilmektedir.
Mineraller
Doğada bulunan kayaların ve madenlerin ana bileşenleri olan minerallerin tanıtımları, üzerinde yaşadığımız yer kürenin sunduğu güzellikleri göz önüne serebilmek için hazırlanmıştır.
Güneş Tutulması Sırasında Fiziksel Parametre Değişimlerinin Jeofizik Yöntemlerle İncelenmesi
Güneş tutulmasının yeryüzünün fiziksel parametrelerinde değişim yapıp yapmadığının araştırılması projesinin sonucu olarak hazırlanmıştır.
Doğu Anadolu Fayı (DAF) Atlası
Deprem riski yüksek bir coğrafyada yer alan ülkemizin deprem zararlarını en aza indirgemek için temel verileri oluşturma çabalarının sonucu olarak hazırlanmıştır.
Mağaraların Araştırılma, KorumaVe Kullanım İlkeleri
Ülkemizde mağaralar, var oluşlarından günümüze, insanlığın sosyo kültürel gelişiminde vazgeçilmeyene bir mekan ve yaşam alanı olmuşlardır. Gelecek nesillere aktarılması gereken ve doğal anıt niteliğinde olan mağaralarımızın korunabilmesi için yönte ve esaslar bu kitapta yer almaktadır.
17 Ağustos 1999 İzmit Depremi Sonrası İzmit Körfezi Kıyı Ötesi Araştırmaları
Monografide, birbirinden bağımsız olarak hazırlanan bölümler vardır. Bu bölümlerde 17 Ağustos 1999 depreminden sonra İzmit Körfezinde ortak bir proje kapsamında MTA’lı araştırmacılar ve japon araştırmacılar tarafından değişik konularda yapılan, kıyı ötesi süreçleri anlama konusunda ilksel nitelikte çalışmalar yer almaktadır.
Birinci bölümde Doğu Marmara Bölgesi ile ilgili genel bilgiler, İkinci bölümde İzmit Körfezi Tabanında yer alan aktif faylar, Üçüncü bölümde 17 Ağustos 1999 Depremi Sonrası İzmit Körfezi tabanında gözlemlenen gaz sızıntıları ve kütle hareketleri, Dördüncü bölümde, İzmit Körfezi kıyı -deniz paleosismolojik araştırmalar anlatılmıştır.
Arsenik Ve Etkileri
Arseniğin dağılımının ortaya konulması ilgili diğer kurumların çalışmalarına önemli bir katkı sağlayacağı düşünülerek hazırlanmıştır.
Anadolu Madenciliğinde İlk Adımlar
Kurumumuz müzesinde sergilenen geçmişten günümüze Anadolu Madenciliğine ait örneklerin toplandığı bu kitap araştırmacılara yardımcı olması düşünülerek hazırlanmıştır.
Türkiye Yer Altı Kaynakları (İllere Göre)
Binlerce MTA’lının 75 yıllık emeğinin ürünü olan ve ülkemizin yer altı kaynaklarının aynası niteliğindeki eser; kamu kurum ve kuruşları, özel sektör ve üniversitelerin yararlanabileceği bir kültür hizmeti görevini üstlenmektedir. Eserde 81 ilin jeoloji haritası, metalik ve endüstriyel hammadde potansiyeli, kömür oluşumları ile termal kaynakları verilmiştir.
Türkiye'de Asbest,Eriyonit, Kuvars Ve Diğer Mineral Tozları Ve Etkileri
Yerbilimleri ve Kültür Serisi-6,2009 yılı baskısı,renkli ve 188 sayfadır. Eserde;
Kömür Jeolojisi
Kurumumuzun 75 yıllık araştırmacılık ve yayımcılık anlayışı ile bugüne kadar ülke ekonomisine kazandırdığı kömür bilgilerinin toplandığı bir kaynak kitap olarak hazırlanmıştır.
Türkiye’de Kil ve Toprak Yeme Alışkanlığı(Jeofajia)-Topraktaki Organizmalar(Patojenler)-Pekmez Toprağı ve Sağlık
2010 yılı baskısı,renkli 121 sayfa Yerbilimleri ve Kültür Serisi-8 olarak basılmıştır. Eserde;
Deprem
Eğitim Serisi 34 olarak 2000 yılında basılmış olup,68 sayfadır. Eserde;dünyanın oluşumu ,iç yapısı,levha tanımı ve levhaların yer değiştirmesi,yer değiştiren levhalar, fay oluşumu ve tipleri,deprem oluşturan faylar,deprem nedir?, nasıl oluşur?, deprem odak noktası ve merkez üssü deprem dalgaları, depremin olduğu yeri saptamalı, depremin şiddeti ve büyüklüğü, Türkiye’nin depremselliği, zemin sıkılaşması ve zemin yenilmesi, deprem ışıkları.tusinami, kent yeri seçiminde ve yapı inşasında jeolojik ve jeoteknik etütlerin önemi, deprem sırasında ve sonrasında yapılması gerekenler, depremden hemen sonra yapılması gerekenler, evimizi nasıl depreme hazırlayalım? konularını içermektedir. Kitapta deprem sade ifadeler ile anlatılmıştır.
Kaf Atlası
2003 yılında basılan Kuzey Anadolu Fayı Atlasında; önceden yapılan diri fay harştasına göre fayın konumu yeniden gözden geçirilmiş ve fayın boyu jeoloji haritası verilmiştir.KAF Atlasının 61 sf. metin kısmı ile elinde 14 adet fay boyu 1/10000 ölçekli jeoloji haritaları yer almaktadır.