NUMUNELERİN SAKLANMASI VE İMHASI
 

MTA Genel Müdürlüğü'nün “MTA Numune Alma, Hazırlama, Saklama ve İmha Yönergesi”nde belirlenen numune saklama süreleri ve imhası aşağıda verilmektedir:

MADDE 19-(1) Kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek veya tüzel kişiler tarafından ücretli işler kapsamında;

(a) Analiz/Test için Maden Analizleri ve Teknolojisi Dairesi Başkanlığına bağlı laboratuvarlara gönderilen ve analiz/test işlemleri tamamlanıp raporlanan numuneler, aşağıda belirtildiği şekilde saklanır/imha edilir.

1) Analiz/test işlemleri tamamlanıp raporlanan numuneler ilgili laboratuvarın numune deposunda 1 (bir) yıl süreyle saklanır ve geri alınmayan numuneler, ilgili birim yöneticiliği tarafından imha edilir.

2) Mahkeme ve kolluk kuvvetleri tarafından yargı kararına esas oluşturmak üzere analiz/testi istenen numuneler, saklama süresi belirtilmemiş ise yargı sürecinin tamamlanmış olması kaydıyla, rapor tarihinden itibaren 7 (yedi) yıl süreyle saklanır ve bu sürenin bitiminde imha edilir.

3) Endüstriyel bir tesisin çalışma koşullarının seçimine esas olan pilot çaptaki deneylerde kullanılan numunelerin, araştırmanın raporlanmasından sonra ne kadar süre ile ve ne miktarda saklanacağı, proje sahibi ile ilgili laboratuvarın bağlı olduğu birimler arasında yapılacak görüşmelerle belirlenir. Bu kapsamdaki numunelerin 6 (altı) aydan fazla saklanması ücrete tabi olup en fazla 3 (üç) yıl süreyle saklandıktan sonra imha edilir.

4) Böbrek taşı numuneleri, analiz raporlandıktan sonra imha edilir.

(2) Genel Müdürlük Projeleri kapsamında;

(a) Analiz/test için Maden Analizleri ve Teknolojisi Dairesi Başkanlığına bağlı laboratuvarlara gönderilen ve analiz/test işlemleri tamamlanan numuneler, aşağıda belirtildiği şekilde saklanır/imha edilir.

1) Numuneyi alan birim tarafından saklama süresi belirtilerek gönderilen numuneler, analiz/testi tamamlanıp raporlandıktan sonra 1 (bir) yıl süreyle analiz/test laboratuvarları tarafından saklanır. Bu sürenin sonunda numunelerin ilgili birim tarafından belirtilen süre boyunca saklanması için tanımlama raporları ve varsa tanımlama materyalleri ile birlikte TÜVEK'e (MTA Karot Bilgi Bankasına) gönderilir ve belirtilen süre kadar muhafaza edildikten sonra imha edilir. Bu numuneler ile ilgili analiz/test raporlarının bir nüshası ilgili laboratuvar arşivlerinde muhafaza edilir.

2) Kimyasal analiz/testler için alınan su numuneleri, ilgili laboratuvarlar tarafından belirlenen saklama koşulları ve sürelerine uygun olarak muhafaza edilir ve/veya imha edilir.

3) Genel jeokimya amaçlı olarak alınan; kaya, dere sedimanı ve toprak numuneleri süresiz olarak saklanmak üzere TÜVEK'e gönderilir.

4) Teknolojik araştırma numuneleri, araştırmanın raporlanmasından sonra 1 (bir) yıl süre ile analizi yapan birimde saklanır. Bu süre sonunda saklanmak üzere TÜVEK'e teslim edilir.