Yer bilimleri ve madencilik alanında arama,araştırma,analiz ve altyapı çalışmaları yapmak,bilgi üretmek,ülke refahına katkıda bulunmak.
Yer bilimleri konusunda kendini sürekli yenileyerek küresel alanda öncü olmak.
Bilgili, deneyimli personelimizle Akredite Laboratuvarlarımızda modern cihazlar ile maden analizleri ve teknolojik testler alanında ülkemize ve madencilik sektörüne hizmet vermekteyiz.
Metalik maden, petrol, doğalgaz, kömür, jeotermal enerji aramaları, arkeoloji, jeolojik ve tektonik yapıların araştırılması ve bulunması, zemin etütleri, tabakaların kalınlık, eğim ve doğrultuları, akışkan hareketleri vb.
Kurumumuz, ülkemizde jeotermal sondaj çalışmaları yapan ilk kurum olma özelliğinin yanında; maden aramacılığı konusunda da hakem konumundadır. MTA bugün de yurdumuzun en büyük maden ve termal sular araştıran sondajcı kuruluşudur.
Yer bilimleri ve madencilik konularında tüm araştırmacılara yardımcı olmak amacıyla gerekli bilgi ve belge, yurt içi ve yurt dışından kitap, süreli yayın, tez, harita vb. dokümanlar. Yaklaşık 48.000 kitap ve süreli yayın sayısı 2.321 başlıkta yaklaşık 200.000 adettir.
Yer altında bulunup çıkartılan katı,sıvı ve gaz halindeki her türlü maddeye maden denir. Madenler, doğada ender olarak saf halde bulunur. Yer altında "filiz" adı verilen bileşimler halinde çıkarılan ham madenler, işlenerek ve yabancı maddelerden ayıklanarak (rafine edilerek) saf metal haline getirildikten sonra kullanıma sunulur. Maden filizleri, tabakalar arasında "damarlar" yada "yataklar" halinde bulunur.
Türkiye'nin yeni ve tüm denizlerde araştırma yapma kabiliyetine haiz ulusal nitelikteki araştırma gemisi, modern sevk ve manevra sistemleriyle birlikte jeofizik (2B/3B sismik, gravite, manyetik) sistemler, deniz tabanı ayrıntılı görüntüleme/haritalama sistemleri, uzaktan kumandalı sualtı aracı (ROV) ve su kolonundan veya deniz tabanından deniz suyu veya dip çökeli örnekleme yapabilecek ekipmanla donatılmıştır. ORUÇ REİS araştırma gemisi denizlerden toplanan jeolojik, jeofizik, hidrografik ve oşinografik verilerin işlemesi, analizi ve değerlendirmesine yönelik laboratuvarların yanı sıra uluslararası standartlarda bir helikopter pistine sahiptir.
Genel Müdürlüğümüz, ORUÇ REİS araştırma gemisi ile 15 Ağustos 2017 tarihinden itibaren Karadeniz’de üç boyutlu sismik veri toplama faaliyetleri yürütmektedir.
Ülkemizde 20. yüzyıla kadar kendi sahip olduğu değerleri halka tanıtan bir "Doğa Tarihi Müzesi" oluşturulamamıştır. Yerbilimleriyle ilgili birçok ilke imza atan MTA, ülkemizdeki bu eksikliğin giderilmesine yönelik olarak 1960'lı yıllarda bilim, eğitim ve kültür alanında toplumu bilinçlendirmek amacıyla Tabiat Tarihi Müzesi'nin kurulması için ilk adımları atmıştır.
Müzemizi ve Enerji Parkını ziyaret etmek isteyen gruplar aşağıdaki bağlantılardan randevu alarak ziyaret edebilirler.