×

Isparta-Merkez-Darıderesi hidrotermal cevherleşme belirtileri

  Sebahattin Ak     2023-07-11
Isparta-Merkez-Darıderesi hidrotermal cevherleşme belirtileri

T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER)’ne bir vatandaşımızın maden ihbarında bulunması üzerine Isparta-Merkez-Darıderesi’nde bulunan sahaya gidilip yerinde ön etüt çalışmaları yapılmıştır. Alanda yoğun ve kısmen yaygın bir hidrotermal alterasyonun varlığı gözlemlenmiştir. Sahada yaygın olarak yüzeylenen birim, yoğun hidrotermal alterasyon içeren, andezit-dasit bileşimli lav, tüf ve piroklastiklerden oluşan Gölcük Formasyonu’dur. Sahada Gölcük volkanitlerinin Elmalı formasyonunu kesen dayk ve damar kayaçları gözlenmektedir. Kumtaşı-şeyllerden oluşan formasyonu kestiği alanlarda ve kontak zonlarında hidrotermal alterasyonlar gelişmiştir. Elmalı formasyonunu kestiği alanlardaki kumtaşı-şeyllerde piritleşme, limonitleşme ve hematitleşmeler gelişmiştir. Gölcük volkanitlerinin lav, piroklastik ve tüflerinde hidrotermal alterasyonlar gelişmiştir. Muhtemelen daha sonra sokulum yapan dayklar hidrotermal alterasyona sebep olmuştur. Sahada alterasyon olarak, killeşme, piritleşme, limonitleşme-hematitleşme ve silisleşmeler gözlenmektedir.
“Türkiye Genel Jeokimyası” proje çalışmaları esnasında sahadan alınan 18 adet dere sedimanı örneğinde Cu:48,12 ppm, Mo:7,60 ppm, V:112,30 ppm, Pb:40,83 ppm, Ba:739,40 ppm ve Zn:145 ppm anomali değerleri tespit edilmiş olup, 2019 yılında tahkik amaçlı olarak sahadan tekrardan
7 adet jeokimyasal kayaç örneği alınmıştır. Alınan 15 adet kayaç örneğinde Ag:1-3 ppm,
As:6-159 ppm, Co:14-33 ppm, Cu:14-55 ppm, Mo:9-272 ppm, Pb:12-1127 ppm, V:14-38 ppm ve Zn:6-84 ppm analiz verileri, anomali ve üzerinde değerler tespit edilmiştir. Sahanın MTA Genel Müdürlüğü adına 2020 yılında ruhsatlandırılmasından sonra kısmen detay jeolojik ve jeokimyasal çalışmalar yürütülmüştür.
Sahada yapılan kayaç ve toprak jeokimya çalışmaları sonucunda hidrotermal bir cevherleşmeyi destekleyen Cu-Pb-Zn anomalilerinin varlığı tespit edilmiştir. Sondajlı maden arama çalışmaları için gerekli kurumlardan izin talep edilmiş olup, sahada “Isparta-Gölcük Tabiat Parkı Geliştirme Revizyon Planı” kapsamındaki koruma bölgelerinin bulunması nedeniyle çalışma için gerekli izinler verilmemiş ve sahanın terki gerçekleştirilmiştir.

PDF için tıklayınız