×

Yeşilyurt altın yatağının jeolojisi

  Mahmut EROĞLU, Nail YILDIRIM     2023-12-28
Yeşilyurt altın yatağının jeolojisi

Ruhsat alanı, Doğu Toros Orojenik Kuşağında yer alır ve Yeşilyurt (Malatya) ile Çelikhan (Adıyaman) bölgesini kapsar. Alp-Himalaya metalojenik kuşağının bir parçası olan bölgenin jeolojik özellikleri tektonizmayla ilişkili altın yataklarının gelişimi için verimli alanlar oluşturmaktadır.

Yeşilyurt fluoritli-altın cevherleşmesi, düşük açılı normal/sıyrılma fay zonunun, kataklastik breşlerinde silisleşme ve lokalize kuvars-serizit-pirit alterasyonu ile ilişkilidir. Gang mineralleri arasında semi-grafit, kuvars, limonit, hematit, realgar, orpiment ve fluorit bulunur. Orta Triyas-Geç Kretase mermer/rekristalize kireçtaşı sıyrılma fay zonunun taban blokunda baskın kaya (taban kayası) türüdür.

Fay zonunun tavan blokunda ise Geç Kretase kalkşistleri bulunur (tavan kayası). Fay zonu; fay kili ve kataklastik breş ile karakterize edilir. Mineralleşme, Tersiyer (?) yaşlı trakit-trakilatit dayk ve sillerinin yerleşimiyle doğrudan kökensel bir ilişkiye sahiptir. Genişlemeli bir tektonik ortamda oluştuğu düşünülen bu yatak, rift ve sıyrılma fayı ile ilgili altın yatağına mükemmel bir örnektir ve diğer benzer mineralize  bölgelere öncülük edecektir.

 

PDF için tıklayınız