MTA Uzaktan Algılama ve CBS Koordinatörlüğü

ALOS / PALSAR

ALOS (üzerinde yer alan PALSAR sensörü ile) güneş – senkronlu yörünge içerisinde, her 100 dakikada bir veya bir günde 14 defa dünya çevresinde dönmektedir. ALOS, her 46 günde (tekrarlayan devir ile) bir kendi rotasında dönmektedir ve iç yörüngesi ekvatordan yaklaşık olarak 59.7 km uzaklıktadır.

 

ALOS (Advanced Land Observing Satellite), kartografya, afet takibi, kaynakların incelenmesi ve bölgesel gözlemlere katkıda bulunmak için geliştirilmiştir. PALSAR (Aşamalı donanımlı L – band tipindeki sentetik açıklıklı radar) algılayıcısı olarak ALOS üzerine yerleştirilmiştir.

PALSAR, L – band frekansını kullanan, Japonlara ait ikinci SAR uydusudur. Japon Yer Araştırma Uydusu – 1 (JERS – 1) üzerinde yer alan Sentetik Açıklıklı Radar (SAR)'a göre, geliştirilmiş fonksiyonları ve performansı sayesinde daha ileri bir teknoloji sunmaktadır. PALSAR, hava koşullarına bağlı olmaksızın gece ve gündüz gözlem yapabilme yeteneğine sahip olan aktif bir mikrodalga sensörüdür. Yeryüzünde gerçekleşen doğal afetler, çevresel etkilerin denetimlerinde ve kaynak araştırmaları gibi konularda büyük katkıları olacağı beklenmektedir.

PALSAR'ın başlıca özellikleri

Gözlem Modu

Yüksek çözünürlük

SCAN SAR

Frekans

L-bandı (1.27GHz)

Polarizasyon

HH,VV,HH&HV,VV&VH

HH,VV

Çözünürlük

10m

100m

Görüntü Sayısı

2

8

Alan Genişliği

70km

250`350km

Off – Nadir Açısı

10 - 51 derece

NEsigma0

Yaklaşık -23dB

PALSAR verisi aşağıda belirtilen analizler üzerinde uygulanabilir
Arazi Kullanım Haritalarının Hazırlanması: Belirlenen çalışma alanına ait jeolojik yapıların analiz edilmesi, potansiyel doğal kaynak alanlarına ait verilerin toplanması.
Kıyı İle İlgili Alanların Haritalanması:: Petrol veya yağ sızan alanların ortaya çıkartılması, gelişmeye yönelik aktivitelerle birlikte gerçekleşen kirlenmenin izlenmesi.
Çevre ve Doğal Afetlerin İzlenmesi: Heyelan, volkanik aktiviteler ve sel gibi afetlerin izlenmesi, çevresel etkilerin izlenmesi.
Polarimetrik SAR Verilerinin Uygulanma ve İşlenmesinin Geliştirilmesi: Kaynakların incelenmesi, jeolojik yapı analizlerinin uygulanması, ormancılık çalışmaları, sınıflandırma yöntemleri ve/veya haritalarının geliştirilmesi ve araştırılması.