"Uygulamalı ve kapsamlı bir egitim için; Yurdun önemli merkezlerinde çagdas kütüphaneler kurulmasu gereklidir."
M. Kemal Atatürk
MTA Genel Müdürlüğü Kütüphanesi; 1935 yılında Enstitünün kuruluşundan itibaren, özellikle yer bilimleri ve madencilik konularında tüm araştırmacılara yardımcı olmak amacıyla gerekli bilgi ve belge gereksinimini karşılamak, yurt içi ve yurt dışından kitap, süreli yayın, tez, harita vb. dokümanları sağlamak, sağlanan bu dokümanları sistematik bir şekilde düzenleyerek araştırmacıların kullanımına hazır bulundurmak suretiyle hizmet vermektedir.
Kütüphanemizdeki; yaklaşık 48.000 kitap; abonelik, bağış ve değişim yoluyla sağlanan süreli yayın sayısı 2.321 başlıkta yaklaşık 200.000 adettir. Ayrıca 2 adet elektronik veri tabanı aboneliği ile yaklaşık 2.500 adet e-dergi koleksiyonuna erişim imkânı vardır.
Kütüphanemizde kitaplar US Geological Survey Sınıflama sistemi ile sınıflanmakta ve AACR-2 (Anglo - Amerikan Kataloglama Kuralları) kataloglama kurallarına göre kataloglanmaktadır.
Bu bölümdeki temel kitaplar jeoloji, madencilik, kimya, jeofizik, fizik, hidrojeoloji, coğrafya, paleontoloji, arkeoloji, antropoloji, matematik, bilgisayar, elektrik-elektronik, ekoloji, biyoloji, zooloji, tarım, toprak vb. konularından oluşmaktadır.
Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca ve diğer dillerde kitaplar mevcuttur! Açık raf sistemi kullanılmaktadır. Kitapların tamamına yakını Kütüphane Otomasyon Programında taranmaktadır. Tarama işlemleri bilgisayar aracılığı ile kurum yerleşkesi içinden ve dışından katalog tarama (www.mta.gov.tr/kutuphane) bölümünden yapılabilmektedir.
Süreli Yayın bölümümüz iki ayrı bölümden oluşmaktadır. Birimci bölüm son yılın dergilerine ayrılmıştır. İkinci bölüm ve alt katında ise geriye dönük olarak dergilerin eski sayıları ciltli halde raflardaki yerini almıştır.
Araştırmacılarımıza kolaylık sağlaması açısından her iki bölümde de dergiler, dergi adına göre alfabetik olarak açık raf sistemiyle yerleştirilmiştir.
2009 yılı itibariyle koleksiyonumuzda yerli ve yabancı olmak üzere 2.570 ayrı başlıkta yaklaşık 200.000 dergi bulunmaktadır.
Bu dergilerden halen 146 adedi abonelik yoluyla, 170 adedi bağış ve değişim yoluyla düzenli bir şekilde sağlanmaktadır.
Ayrıca abone olduğumuz veri tabanlarından, bu dergilerin bir kısmına on-line olarak erişilebilmektedir.
Kütüphanemizde yaklaşık 2.000 adet tez bulunmaktadır. Bunların yaklaşık 1500 adedi yüksek lisans, 500 adedi doktora ve uzmanlık tezidir.
İstatistikler, raporlar, yıllıklar, bibliyografyalar, sözlükler, ansiklopediler vb. kaynaklardan oluşmaktadır.
Milyonlarca sayfa bilgiyle Türkiye`nin en büyük belge ve bilgi arşivi olmayı hedefleyen Pecya Dijital Kütüphanesi, Türkiye`nin birçok yazılı değerini ilk sayısından günümüze kadar gelen tüm sayılarını okuyucularıyla buluşturuyor. Dergilere kurum içersinden erişebilirsiniz. Kurum dışından erişime kapalıdır.
Kimler ödünç yayın alabilir?
Araziye Kitap Götürülmesi
Arazide çalışanlarında Kütüphaneden faydalanabilmesi için araziye kitap götürebileceği gibi, arazide çalışmakta iken de kitap istenebilir. Arazide faydalanma süresi bir aydır; kitap üzerindeki çalışma bu süre zarfında bitmediği takdirde- aynı eser bir başkası tarafından istenmemişse- bu süre bir ay daha uzatılabilir. Süresi dolan eser kıymetli evrak olarak posta ile kütüphaneye iade edilir.
Uzatma ve Geri Çağırma
Bu takdirde kitabın bedelini ödetme yoluna gitmeden önce, ilgiliden kitabın temin edilerek aynen iadesi istenir. En fazla on beş günde (Yabancı yayınlar için iki ayda) temin edilip iade edilemeyen eserlerin bedeli ödetilir. Bedel ödetmede iki nokta göz önünde tutulur: